Pytanie 1: Jakie są surowce i proces produkcjiproszek sit molekularnych?
Odpowiedź: Głównym surowcem proszku sit molekularnych jest proszek sit molekularnych (tj. krzemian). 3Sitem molekularnym jest glinian krzemianu potasu i sodu, sito molekularne 4A to glinian krzemianu sodu, a sito molekularne 5A to glinian krzemianu wapnia. Główną metodą produkcji jest aktywacja oryginalnego proszku w wysokiej temperaturze w celu wytworzenia proszku sit molekularnych.
Pytanie 2: Jakie są główne funkcje proszku z sit molekularnych (i jaka jest różnica od środka przeciwpieniącego)?
Odpowiedź: Proszek z sita molekularnego służy do pochłaniania nadmiaru wilgoci w układzie; środek przeciwpieniący działa głównie eliminując pianę i nie wchłania wilgoci. Zasada działania środka przeciwpieniącego polega na przełamywaniu równowagi stabilności piany, powodując pękanie otworów pęcherzykowych. Proszek sita molekularnego pochłania wilgoć, aby zapobiec jej reakcji z innymi substancjami, tworząc gaz, a jednocześnie adsorbuje inne cząsteczki gazu, eliminując pianę.
Pytanie 3: Jakie czynniki determinują cenę sita molekularnego i dlaczego cena 4A jest najniższa?
Odpowiedź: Cena sita molekularnego 4A jest najniższa, ponieważ 3A i 5A są zastępowane przez 4A.
Pytanie 4: Jaka jest różnica między proszkiem z sit molekularnych a oryginalnym proszkiem?
Odpowiedź: Różnica polega na tym, że oryginalny proszek jest surowcem w postaci proszku z sit molekularnych, a oryginalny proszek nie ma aktywności i nie może wchłaniać wilgoci.
Pytanie 5: Które żele można stosować z proszkiem z sit molekularnych?
Odpowiedź: Można stosować żele o śladowej zawartości wilgoci, która może wpływać na właściwości produktu.
Pytanie 6: Jaka jest temperatura, którą proszek sit molekularnych może wytrzymać w żelu? Odpowiedź: Poniżej 500 stopni. Oryginalny proszek sita molekularnego może wytrzymać temperaturę 550 stopni, a po podgrzaniu do wysokiej temperatury straci krystaliczną wodę, a gdy temperatura spadnie do temperatury pokojowej, powoli wchłonie wilgoć i przywróci ją. Teoretyczna temperatura wypalania wynosi 900 stopni, a gdy struktura kryształu zostanie zniszczona, nie można jej przywrócić i nie ma właściwości pochłaniania wody. Dlatego proszek sit molekularnych może wytrzymać temperaturę 500 stopni lub niższą.
Pytanie 7: Jaka jest zalecana ilość dodatku proszku z sit molekularnych?
Odpowiedź: Dodaną ilość proszku z sit molekularnych określa się na podstawie śladowej ilości wilgoci, która ma zostać usunięta z układu. Statyczna adsorpcja wody w temperaturze 24°C oznacza, że w idealnych warunkach ilość wilgoci, jaką może wchłonąć proszek sit molekularnych, wynosi 24% jego własnej masy. Konkretną ilość dodatku należy przeanalizować w oparciu o różne surowce.
Pytanie 8: Czy proszek z sitami molekularnymi wpłynie na lepkość kleju?
Odpowiedź: Proszek sita molekularnego nie powoduje zwiększenia lepkości. Wpływ na lepkość układu stanowi jedynie efekt innych dodatków materiałów nieorganicznych.
Pytanie 9: Czy do polioli można dodać proszek z sit molekularnych?
Odpowiedź: Składnikiem A dwuskładnikowego-poliuretanu jest zwykle poliol poliestrowy i poliol polieterowy, a do składnika A zwykle dodaje się proszek sit molekularnych.
Pytanie 10: Czy proszek sita molekularnego spowoduje ponowne wchłonięcie wody np. w atramencie?
Odpowiedź: Nie. Proszek sita molekularnego jest również rodzajem sita molekularnego i należy do statycznego sita molekularnego. Nie może się zregenerować w systemie. Adsorpcja i desorpcja sita molekularnego są warunkowe, a desorpcja wymaga wysokiej temperatury i niskiego ciśnienia. W zastosowaniu klienta proszek sit molekularnych tworzy z żywicą jednolitą substancję i nie ma warunków do desorpcji, co jest również powodem, dla którego proszek sit molekularnych nie może się regenerować.
E-mail: sales@chemxin.com
Strona internetowa: www.chemxin-en.com
